Vedci šteklenie zvieratá zistiť povahu smiech
Posteklit gorilu - nie pre ľudí so slabým srdcom. Ale majiteľ jedného z týchto primátov Phil Ridzhes neboja experimentovať s jeho oddelenie Emmy - gorily žijúci v Wildlife Park v Port Lympne, Kent.
19-ročný gorila zdvihnutý v zajatí a žil väčšinu svojho života pod vedením Phila. Podľa neho sa opice môže zdať celkom ľahostajné, ale v dobrej nálade a vie smiať, keď šteklil ju.
"Bol som dlho, čo som sa zaoberal gorily, a často si všimol, ako sa šteklil navzájom. Je to pekný pocit, keď ste si ju, a dokonca dovolil štekliť"- hovorí Phil Ridzhes.
Avšak, Marina Davila Ross z University of Portsmouth-li záujem o presne Emmy reakcie - v jej slovách, tieto zvuky sú veľmi podobné ľudským smiechom. "Bol som ohromený tým, ako opice reagujú na šteklenie, - hovorí. - Je to naozaj vyzerá ako reakcia ľudová do šteklenie",
Vo vedeckom článku publikovanom v časopise Current Biology, Davila Ross a jej kolegovia v porovnaní zvuky uskutočnenej opicami, keď sú šteklil na ľudský smiech.
Bolo spomenuté mnoho akustických paralel, ktoré viedli k záveru, že opice evolučne zdrojom smiechu sa zhoduje s človekom, a je pravdepodobné, že na označenie spoločného predka, ktorý sa smial, keď šteklil. Riešiteľ Davila-Ross vysvetľuje: "Na základe tejto štúdie, môžeme povedať, že smiech 30-60 miliónmi rokov",
Zdá sa však, a to nielen pre človeka a opice vedieť, ako sa smiať. Pred niekoľkými rokmi Dzhaak Panksepp, ktorý teraz pracuje na vysokej škole veterinárneho lekárstva na University of Washington, sa rozhodla zistiť, ako krysy reagujú na šteklenie.
"Som trochu mazaný, keď som prvýkrát začal hovoriť o tom s mojím študentským Jeff Bergderfom, - vedec hovorí. - Na prvý myšlienka zdala bláznivá ku mne, ale sme vykonali experimenty a boli šokovaní živé a konzistentné výsledky",
Vedci zistili, že hlodavce vysoko šteklenie vydávať vŕzganie, nie je vnímaná ľudským uchom. Rovnaký rat zvuk produkovaný pri hraní s ostatnými potkanov. Vo svojich prácach, vedci hovoria, že experimenty pomohol založiť primitívne formu smiechu.
"Skutočnosť, že smiech charakteristiky boli podobné u všetkých študovaných zvierat, nútený nás opustiť zvyšok plánovaných experimentov, - hovorí jeden z vedcov. - To je jeden z najvýraznejších prejavov radosti spoločnosti u zvierat",
Ale čo ostatné zvieratá? Táto otázka a snaží sa odpovedať na Davila-Ross. "Už niekoľko rokov, dostane informácie o rôznych experimentov, v ktorých je možné stanoviť zvuky vydávané zvieratami, keď šteklil. Je veľmi zvedavý", - hovorí.
Pre ďalší výskum jej tím obrátil na portáli YouTube, na ktorom množstvo videoklipov predstavovať zvieratá.
Vedec tvrdí, že stále väčší počet vedcov správanie zvierat sa obracia na internet, pretože tam majú prístup na mnohé amatérskych videí, ktoré sú následne analyzované a systematizovať.
Rýchle vyhľadávanie nájde veľké množstvo zvierat - napríklad sovy, psov, surikát, tučniaky a dokonca aj ťavy a delfínov -, ktoré robia zvuky, keď šteklil.
Skupina vedcov zaujímať najviac šteklivý, pretože im dáva možnosť priamo porovnať rôzne zvieracie druh reakcie. Vedci chcú zhromaždiť a porovnať čo najviac "šteklivý" materiál rôznych zvierat.
Ako Davila Ross hovorí: "Šteklenie má mnoho zaujímavých prvkov - je súčasťou správania zveri, a to je dôležité, aby pri pokusoch prekvapiť faktora",
Vedec nevyvolá to smiech. Hovorí, že hľadá pre zvieratá, ktorí môžu vyjadriť "pozitívne vokalizácia"To znamená, že zvuky, ktoré emitujú v návale radosti. "Som si istý, že pozitívne komunikácia je priamo súvisí s vývojom smiech"- hovorí.
Docent psychológie a neurobiológie z University of Georgia Michaela Fatima si myslí, že existuje jednoduché vysvetlenie, prečo tak veľa druhov zvierat reagovať na šteklenie.
"Domnievam sa, že dôvod spočíva v jednotke nervového systému cicavcov. Rovnako ako dojemné alebo hladenie môže byť príjemné pre zvieratá ako jeho vlastné na základe anatomické zariadení (žiadne ľudské ruky a prsty), ako je náklonnosť nie je k dispozícii, a mnoho z nich, ako je hmat", - vysvetľuje.
Rilla
- Máte zmysel pre humor zvierat?
- Biológovia našli gorily pre hru tag
- Orangutan v zoo prvýkrát preukázali schopnosť napodobňovať ľudskú reč
- Keď jedlo je radosť: gorily zámerne "spievať" počas jedla
- Gorila - najväčší opice na zemi
- Japonci sa naučili jazyk šimpanzov
- Horské gorily sú špeciálne diéta, nie pribrať
- Prečo úsmevy a smiech zvierat potreba
- Svrbí bol evolučnej adaptácie, ktorá naučila cicavčie hru
- 3D okuliare pre nábožná
- V Bonobos otvoriť ľudskej gesto popretie